Kontinentális vadászkutyák

 A magyar vizsla közismert, mindenki által kedvelt, hatalmas rajongótáborral rendelkező fajta, aki filmekben, rajzfilmekben, gyerek-, ifjúsági és felnőtt regényekben is sokszor szerepel. De nem csak itthon, hanem szinte a világ minden részén ismerik. Sokan a kiváló apróvadas vadászkutyát, vagy a sportkutyát becsülik benne, mások egy túlzó különlegességektől mentes, de mégis elegáns és homogén zsemlesárga színével egyedi küllemű, alkalmazkodó családi kedvencként szeretik. Két magyar vizslafajta létezik: a rövid szőrű és a drótszőrű változat.  Az ősi rövid szőrű magyar vizsla eredete a homályba vész. Történelmi tény, hogy már vándorló, vadászó őseink használtak valamilyen, vizsla jellegű vadászkutyát. A középkori levéltári anyagok bőven tartalmaznak utalást a vizslára, mint a főúri családok értékes vadászcimborájára, megjelenik a kódexek ábráin, festményeken. A századok során nyilván keveredett más országok hasonló típusú vadászkutyáival. Származás nyilvántartáson és céltudatos szelekción alapuló, tudományos igényű tenyésztése 1920-ban kezdődött.
A drótszőrű magyar vizsla ötlete az1930-as években vetődött fel, kitenyésztése ezután indult a drótszőrű német és a rövid szőrű magyar keresztezésével, majd magyar vizsla jellegre való szelektálásával. Manapság két önálló fajta, melyek keresztezése tilos. 
 Legfontosabb jellemvonásai: Kiemelkedő fizikai és szellemi tulajdonságainak oka, hogy hosszú évszázadok óta sokoldalú vadászkutyaként (mindenes vadászkutyaként) tartották és a munkacélra bármely okból meg nem felelő egyedek rövid úton kikerültek a tenyésztésből. Manapság vizslánk a legkülönbözőbb éghajlati és egyéb körülmények között találja meg életterét, de téli szabadban való tartásra rövid szőre miatt nem alkalmas. Jól érzi magát városi lakásban vagy kertes házban, sok ember között vagy szűk családban, akár egyedülálló ember társaként: a lényeg a gazda közelsége. Emberközpontú kutya, képtelenség túlszeretni vagy túlfoglalkoztatni, alapszükséglete az emberi társaság, a gazda közelsége. Mondhatjuk: 'életcélja a gazdája' - ebből következik könnyű taníthatósága és sokoldalúsága. "Érintés-orientált" kutya, kifejezetten igényli a simogatást, a gazda testi közelségét, gyakran árnyékként követi kedvenc gazdáját. Szereti a társaságot, a többi kutya és az idegen emberek jelenlétét, általában könnyen barátkozik. Ugyanakkor nem szabad lebecsülni, mint ellenfelet: joviális, de nem bárány! Vizsla mellett sem tanácsos kéretlenül bejönni a házba vagy a lakásba, benyúlni az autóba. Nagyon jól tartható többedmagával, de az idegen, betolakodó négylábúnak is megmondja a magáét. Ebben a tekintetben elég nagy eltérések tapasztalhatók vizsla és vizsla között, ami természetesen a tartásmódra is visszavezethető. Nagyon érzékeny mindenfajta durva bánásmódra, jobban tart a gazda haragjától, elégedetlenségétől, mint a fizikai kellemetlenségektől, fájdalomtól. Túl erőskezű, korlátozó nevelési és kiképzési módszer mellett önállótlanná, bizonytalanná, félénkké válhat, elvesztheti munkakedvét. Kifejezetten nagy a mozgásszükséglete, rendkívül kitartó, nehezen fárad el, de különösen fiatal korában a szellemi munkát is nagyon igényli. Sajátos, nyüzsgő természete néha kissé terhessé teszi társaságát, de nem túlfűtött, nem fékezhetetlen, eleve hajlik a szabályok elfogadására és követésére. Sajnos vannak túlérzékeny, félős, gyenge idegzetű egyedek. Szerencsére nagyon ritkán, de előfordulnak dominanciára túlzottan hajló, ezért nehezebben kezelhető egyedek is. Így fontos, hogy a leendő vizslatulajdonos körültekintően válassza ki leendő kedvencét.  Eredendően apróvad (fácán, nyúl, fogoly, vadkacsa) vadászatára használatos. Szenvedélyesen keresi az élő vadat a mezőben és szoborrá dermedve vadmegállással jelzi, majd a lelőtt vadat apportírozza; a sebzettek nyomát követve keríti kézre. Vízivad vadászatánál is nélkülözhetetlen a munkája. Kiváló orr és apportkészség, csapakövető hajlam és vízszeretet jellemzi.
 


Kinek való a magyar vizsla? 
Sokan, sokféle okkal szeretnének magyar vizslát tartani. Vannak, akik azért választják, mert „magyar ember mellé magyar kutya való”, mások könnyen tanítható és egyszerűen tartható vadászkutyát szeretnének, sokan pedig azért lelkesednek a vizsláért, mert elbűvöli őket ez a valóban csodálatos fajta.
Az ideális vizsla-gazda, vagy vizslás család sokat és intenzíven mozgó, túrázó, bicikliző vagy kocogó, nagyon aktív életet él. A vizslával való foglalkozásban hasznos segítség lehet a gyerek, a barátságos szomszéd, vagy akár egy aktív nagyszülő. Nem kell félni a külsős cimboraság (szomszéd, rokon, ismerős, stb.) hadától sem; a jól nevelt vizsla velük is remekül kijön, szívesen játszik a barátságos emberekkel, de ez nem gyengíti a valódi gazdával és a családtagokkal való kapcsolatát, hűséges rajongását. Bátran ajánlható a vizsla akár első kutyának is abban az esetben, ha a gazdajelölt sportos, határozott személyiség, aki nem retten vissza a gondolattól, hogy neki bizony fegyelmeznie is kell majd kutyáját, követelni és következetesen végrehajtatni az utasításokat. Erre azért van szükség, mert a vizsla nem csak okos, hanem huncut is, képes szívszakasztó tekintettel kérlelni a gazdát, fülét-farkát lelógatva mérhetetlen szomorúságot színlelni, vagy fontos tevékenységet színlelve halogatni a parancs végrehajtását. Tehát aki a vizsla mellett teszi le a voksát, az legyen szeretetteljes, de határozott, következetes; a vidámságot és a nyüzsgést kedvelő, kifejezetten aktív életet élő személy – ebben az esetben valóban a magyar vizsla lesz álmai kutyája. Mivel a magyar vizsla könnyen tartható, kifejezett tanulásvággyal rendelkező, a gazdájának mindig megfelelni akaró, nagyon mozgékony és kitartó kutya, ideális társa lehet azoknak, akik sportkutyát keresnek. A fajta kiválóan alkalmas a manapság terjedő kutyás sportok legtöbbjére, de jól szolgálhat, mint mentő- vagy segítőkutya. Azok számára is kiváló társ, akik a kutyakiállítások világában akarják megméretni magukat és négylábú társukat, hiszen világszerte ismert és elismert fajta. A vizsla igazi társasági kutya, tehát kifejezetten ajánlott többedmagával, második vagy harmadik kutyaként tartani. És természetesen kiváló választás vadászok számára is, hiszen a magyar vizsla eredendően – vizsla!
 
Kinek nem való vizsla?
Semmiképpen sem ajánlott a magyar vizsla tartása olyan személynek, aki nagyon elfoglalt, és nem tudja megszervezni a kutya napi rendszerességű, intenzív mozgatását, dolgoztatását, vagy aki személyiségéből vagy fizikai állapotából eredően nehezen viseli el maga körül az állandó nyüzsgést. Aki a munkából fáradtan hazatérve a kanapén, a tévé előtt szeretné csöndes békességben eltölteni az estéit, az semmiképpen ne vizslát válassza!
Mivel a magyar vizsla alapvetően ember- és kutyabarát, nem alkalmas semmilyen őrző-védő feladat ellátására, már csak azért sem, mert a kialakult fajtakép alapján szinte senki sem fél a fajta egyedeitől. Aki házőrzésre keres kutyát, ne a vizslát vegyen.
Tekintettel rövid szőrére és emberbarát, társaságkereső személyiségére a csak kertben való tartása nem ajánlott. Ezért, aki elzárkózik a kutya lakásba való beengedésétől, az inkább válasszon más fajtát magának.
 
Gyerek és vizsla
A gyerekek és a kutyák viszonya fontos kérdéseket vet fel, ezért érdemes és szükséges beszélni róla. Gyakorló nagyszülőként meggyőződéssel vallom, hogy minden gyerek életében kell(ene) lenni egy kutyának, hiszen annak személyiségformáló szerepe elvitathatatlan, mással nehezen helyettesíthető. A magyar vizsla ideális társa lehet a gyerekeknek, hiszen jelleménél fogva is hasonlít a család legifjabb tagjaihoz: élénk, barátságos, játékos, mozgékony és nyüzsgő. Ugyanakkor az életkorok megfelelő illesztése a felhőtlen kapcsolat legfontosabb alapja lehet. Tudni kell, hogy a kutyáknak is van kamaszkoruk (vizslák esetében a 4. és a 8. hónap közötti időszak), amikor ők is hajlamosak a megszokottól eltérő viselkedésre. Egy öthónapos vizsla már elég nagy és elég erős ahhoz, hogy lebirkózzon, feldöntsön, vagy csupán játékból megkarmoljon egy kisgyereket. Az ideális az, ha a vizsla legalább fél évvel idősebb, mint a gyerek, vagy a gyerek idősebb a kutyánál 4-5 évvel. Kisebb gyerek mellé mindenképpen egy felnőtt, vagy legalább növendék vizsla beszerzését javaslom.
 
Vizsla vásárlás szempontjai: Kölyök vagy felnőtt?
Egy kölyökállat családba illesztése és felnevelése gyönyörű, élménydús, ámde igencsak munka és időigényes feladat. Aki nem tudja vállalni a néhány óránként jelentkező foglalkozás- és mozgásigény kielégítését, az állandó odafigyelést a kölyök ébrenléti periódusaiban, jobban jár egy felnőtt vagy egy növendék vizsla választásával, mert a kölyökkori nem megfelelő nevelés eredménye viselkedéshibás, nehezen kezelhető kutya, légyen az ok akár idő- akár hozzáértéshiány. Tévedés, hogy csak egy kiskölyök alkalmazkodik tökéletesen a gazda igényeihez vagy szereti fenntartás nélkül! Személyes tapasztalatom, hogy még egy öregedő vizsla is képes problémamentesen beilleszkedni új „falkájába” és fenntartás nélkül rajongani új gazdájáért! Kölyökkutya választása esetén semmiképpen se szabad 8 hetesnél fiatalabb egyedet hazavinni, mert ez veszélyezteti a kicsi testi-lelki egészségességét.
 
Szuka vagy kan?
Magyar vizsláknál nincs lényeges különbség a fiú és a lány személyisége között. Ellentétben az őrző-védő fajtákkal, egy vizslafiú éppoly kedveskedő, bújós természetű, mint egy lány, azonban egy árnyalattal jobban igényli a határozott vezetést. Az sem igaz, hogy a kan vizsla kevésbé szereti a kisgyerekeket. Így azt kell mondjam, hogy általánosságban mindegy, fiú vagy lány lesz-e a jövevény.
Lelkes híve vagyok az ivartalanításnak mindkét nem esetében, mert ezzel megkíméljük magunkat sok kellemetlenségtől – kutyánkat meg potenciális betegségforrásoktól! Az állattenyésztés komoly tudomány, amit jobb szakemberekre bízni, felelőtlenség akár csak egy alom erejéig is belekontárkodni. Téveszme, hogy a szukának egyszer szülnie kell, vagy hogy a kan legalább egyszer hadd fedezzen: ettől csak rosszabb lesz neki.
 
Törzskönyvvel vagy anélkül?
A törzskönyv tulajdonképpen származásigazolás, annak bizonyítéka, hogy a kiválasztott egyed ősei nemzedékek óta magyar vizslák. Enélkül nem biztos, hogy a kölyök valóban olyan magyar vizsla, aki génjeiben hordozza a fajta alapvető külső és belső tulajdonságait, amelyek majd felnővén az ő jellegzetességei is lesznek. Nem szabad bedőlni az olyan szövegnek, miszerint az csak egy drága papír, hiszen a gondos tenyésztő számára egy megfelelő szülőktől származó magyar vizsla kölyök törzskönyveztetése ingyenes!
Szerintem egyetlen eset van, amikor nem kell ragaszkodni a törzskönyvhöz: ha a fajtamentő egyesülettől fogadunk örökbe vizslát. Ők áldozatos munkát végeznek, a kutya jó és rossz tulajdonságait felmérve, rehabilitálva adják örökbe védenceiket, felvállalva a jó tenyésztő által is nyújtott „élethosszig tartó” utógondozást.
Tudni kell azonban, hogy az a törzskönyv az igazán értékes, amely magán hordozza a nemzetközi kinológiai szövetség, az FCI logóját, mert csak ez jogosít fel a különféle nemzetközi versenyeken, vizsgákon, kiállításokon való részvételre.
 
A tenyészet kiválasztásának szempontjai
A tenyésztő nagyon fontos szerepet játszik a kiskutya életében. Az ő szaktudásának, céltudatos munkájának függvénye, hogy kiváló testi és szellemi tulajdonságokkal rendelkező vizslakölyök szülessen, másrészt az élet első hetei alatt kapott táplálék, gondoskodás, a szükséges orvosi kezelések biztosítása alapozza meg a kiskutya egészséges fejlődését. Az első hetek hibái nagyon nehezen javíthatók ki, és az olcsón megvásárolt vizslakölyök regenerálása nagy valószínűséggel hatalmas orvosi költséggel – és kétes eredménnyel - járhat. Nagyon fontos, hogy a tenyésztő szimpatikus, informatív legyen és felajánlja segítségét, a kapcsolattartás lehetőségét az elkövetkező évekre.
Minden kisvizsla aranyos, kedves, elbűvölő – ezért meg kell vizsgálni a szülők adottságait. Mindenképpen legyenek egészségesek, teljesítsék legalább a minimális tenyész-követelményeket. Ez vizsla esetében tenyészszemle (TSZ, ami küllembírálat) és alapvizsga (AV, ami munka-alkalmassági vizsgálat), valamint a megfelelő eredményű csípőízületi diszplázia, vagyis csípőficam szűrés. Annak is fontos megfelelő munkateljesítménnyel rendelkező szülőpár kölykének választása, aki csak kedvencnek szánja vizsláját. Több évtizedes tenyésztői munkám során csak olyan emberrel találkoztam, aki okos, jó idegrendszerű, tanulékony kiskutyát szeretett volna. Ezeknek a tulajdonságoknak a próbái a különböző fokozatú munkavizsgák, vagyis ezek bizonyítják a vevő számára, hogy a szülőpár megfelel az ő igényeinek. Bíztató jel, ha az alomban a kicsik egyenletesen fejlettek, élénkek, vidámak, bátrak; minden bizonytalanság nélkül rárontanak az érkező látogatóra: látszik rajtuk a magabiztosság és feltétlen bizalom. Nyolchetes korra legalább kétszer voltak féreghajtva és megkapták az alapimmunizáló védőoltást – enélkül felelős tenyésztő ki sem engedi a kapun a kiskutyát! Manapság annyiféle védőoltás, féreghajtó van forgalomban, hogy értelmetlen lenne itt neveket sorolni: aki bizonytalan, az kérje leendő állatorvosának szakvéleményét.
Az almon belül a kiskutya kiválasztásához legjobb a tenyésztő tanácsát kérni. Ő az előzetes beszélgetések során már megismerte a jelentkezők elképzeléseit, céljait és valamennyire személyiségét is. Ezek ismeretében hasznos segítséget tud adni az optimális páros összeállításához, vagyis a kölyökválasztáshoz. Mikrocsip beültetése kötelező, enélkül nem szabad átvenni a kiskutyát.
 
A vizsla tanítása
Az új kutya érkezésének első percétől fontos a következetes és szeretetteljes bánásmód.  Amit nem szabad majd felnőttkorban az legyen tilos a kiskölyöknek is. Kár a kölykös kíváncsiságot kihasználatlanul hagyni, korán el lehet kezdeni játékos formában a tanítást. Azonban a kicsi még csak néhány percig tud összpontosítani, így a munka se tartson tovább egy feladat végrehajtásánál, majd bőséges dicséret és játék következzen. Szobatisztaságra nevelés. A teljes szobatisztaság elérése biológiai érettség kérdése, de a szándék jelzése akár 10-12 hetesen elérhető, ez inkább múlik a gazda odafigyelésén, mint a kölyök képességén. A kiskutya 1-2 óránként és minden evés, alvás után pisil. Ha a gazda észreveszi ennek előjeleit a kicsi viselkedésében, van ideje felemelni és a kiválasztott helyre vinni. Az adott helyen szó vagy egyéb figyelemelterelés nélkül sétálgasson vele az eredményig, amit dicsérettel kell nyugtázni. Ha mégsem sikerült elkapni a dolgot, azonnal és nagyon alaposan el kell takarítani a nyomokat, lehet némi – nem a kölyökre irányuló – mérgelődéssel körítve. Konkrétan megszidni, pláne beleütni az orrát, megverni nem szabad!  Az okos kiskutya hamar megtanulja a dolgot és nyugtalankodni, nyüszögni fog a szükség érkeztével. Az éjszakai tisztaság kialakításának feltétele, hogy az esti etetés és itatás után még legyen egy órája játszani, ugrálni. Közvetlenül lefekvés előtt még egyszer meg kell pisiltetni és felkeléskor a legelső dolog a kutya kivitele legyen. Ha a gazda életkörülményei nem teszik lehetővé, hogy ily módon nevelje kutyáját az első egy-két hónapban, érdemes bevezetni egy ideiglenes ’pisilőhelyet’ a lakás valamely alkalmas pontján, ami könnyen takarítható. Itt le kell tenni néhány újságpapírt az aljzatra, aminek a tetején egy lapot meg kell jelölni a kicsi vizeletével. Ezután az eljárás a fenti. Amikor már hosszabb idő telik el két ürítés között, vagy amikor a gazda figyelni tud rá, el kell venni a megszokott papírt, s amikor a kicsi keresni kezdi, futás kifelé.

A behívás tanítása
Az első perctől kezdve minden, a kutya szempontjából pozitív eseményt (evés, játék, indulás sétálni) egy speciális hangjellel, praktikusan egy füttyel kell kezdeni. Ez napok alatt rögződik, a lényeg, hogy a dicséret sose maradjon el.
A feladat második fele, hogy megtanulja: ez muszáj-parancs, és nem az ő jókedve diktál. A leggyakoribb hiba, hogy akkor hívják be a kutyát, amikor számára kellemetlen dolog következik, pl. pórázra vétel. Az okos vizsla hamar kifigyeli ezt, és persze nem fog odamenni. A helyes megoldás, ha séta közben többször is behívjuk, s ha odaszalad, egy kis szeretgetés, jutifalat után újra szabadon engedjük. Biztonságos helyen, távol a forgalmas utaktól egyszer-kétszer el kell rejtőzni előle egy fa vagy bokor mögé, ha nem jön azonnal,  és újabb hívójel nélkül várni, amíg keresni kezdi a gazdát. Néhány eset után megtanulja, hogy az ő feladata figyelni a gazdára. Mindezek ellenére, kamaszodván lesznek kihágások. Fontos, hogy ilyenkor se szabad a végül odajövő kutyát már a gazda lábánál szidni, büntetni! A behívóparancs „szentsége” akkor fog végleg megerősödni, amikor a növendék általános fegyelme megszilárdul. Más, testközelben végrehajtandó feladatok során kell őt meggyőzni a gazda megkérdőjelezhetetlen hatalmáról.Az egyedülléthez szoktatást viszonylag korán el kell kezdeni, a ketrec ennek kiváló eszköze. A kölyök beszoktatása után, egy új játék vagy csont társaságában pár percre rázárjuk az ajtót, majd az időtartamot fokozatosan növeljük. Először lehet a ketrec körül tevékenykedni, később a helyiséget is el kell hagyni. Fontos, hogy amikor a kölyök bármi módon reklamál, nem szabad engedni kérésének, csak a nyugodtan és csendesen viselkedő kutyát szabad kiengedni.  Aki nem használ ketrecet, ugyanezt a folyamatot járja végig egy kiválasztott helyiségben – ahol a fekhelye van - hagyva vizsláját. 

Kiképzési alapelvek
A magyar vizsla kiképzésének jelmondata: kiváltani és jutalmazni a jót; lehetőleg megelőzni, majd büntetni a rosszat. Az ember viselkedése, hangulata átragad a kutyára: csak fegyelmezett, nyugodt és magabiztos kiképző tud eredményt elérni. A kiképzés tulajdonképpen kommunikáció a nevelő és a nevelt között, ezért mindig figyelni kell a kutya visszajelzéseit és ennek figyelembevételével kell folytatni a munkát.

 • A feladatnak mindig legyen eleje (figyelemfelkeltés) és vége (felszabadító parancs).

 • A parancs legyen rövid, határozott, és  nem ismételgetjük!

 • A hangszín, hanglejtés fontos, érzelmekre vonatkozó és ható információt közöl a kutyával. A parancs nem csak maga a szó: a kiejtés módja, hangszíne, a vezető testtartása, viselkedése is hozzá tartozik. 

 • Nagyon fontos a jól végrehajtott feladat után a lelkes dicséret.

 • Új feladat tanításánál nagyon fontos a körülmények megválasztása. Először a kutya által jól ismert, ingerszegény helyen kell dolgozni.

 • Minden edzés sikerélménnyel kezdődjön, és azzal is végződjön!

Csak dicsérettel azonban nem lehet igazán fegyelmezett kutyát nevelni. Büntetéssel lehet elérni, hogy a kutya minden körülmények között szót fogadjon. Ez teljesen természetes dolog a számára, hiszen a farkasfalkában is a vezér parancsol. A büntetés célja ne megtorlás legyen, hanem annak tudatosítása, hogy keserű következményekkel jár, ha szembeszegül a Vezér akaratával.

 • Fontos, hogy a kutya mindig hajszálpontosan tudja, mi volt a hibás cselekedet. Az ember az okosabb, így az ő dolga, hogy a kutya fejével gondolkodva megértesse szándékát.

 • Nem szabad utólag büntetni, a hatékonyság feltétele a tettenérés! 

 • A büntetés mértéke a kutya egyéni érzékenységétől, természetétől függ. A vizslák ebből a szempontból érzékenyek, tehát nincs szükség igazi ’keménységre’. Legtöbbször elegendő a szigorú, emeltebb hangú rászólás, ha jól van időzítve.

 • Vigyázni kell, hogy a büntetés egyensúlyban legyen a jutalmazással. Ha valamit keményen büntetünk, akkor a helyes végrehajtásért viszont nagyon lelkes dicséret, jutalom jár!

 A vizsla gondozása, ápolása
A nyolc hetes kölyköt az alapimmunizálás és féreghajtás megtörténte után lehet elhozni a tenyésztőtől. Ezután még sok védőoltásra lesz szükség, ezért választani kell egy ’házi’ állatorvost, s a továbbiakban ő határozza meg a kezelések idejét és sorrendjét. Természetesen az éves ismétlő vakcina beadása felnőtt korban is szükséges. A veszettség elleni védőoltás és féreghajtás évente kötelező, de vadászó, erdőn-mezőn sokat járó vizsla részére a féreghajtás és külső parazita (kullancs, bolha, csípőlegyek) elleni kezelés ennél gyakrabban szükséges. Manapság többféle módszer van az ultrahangos riasztótól a vegyszeres nyakörvön át az un. spot-on cseppekig – a tenyésztő, vagy az állatorvos segít a kiigazodásban.

Fülek
A vizsla, lógó fülű fajta lévén érzékeny a külső hallójárat gyulladásra, ez állandó odafigyelést igényel. Hetente ellenőrizni kell füle tisztaságát, és egy kis babaolajos vattával tisztára törülni. Semmilyen tárggyal, még fültisztító pálcával se szabad belenyúlni a fülbe. Ha erősen váladékos, a fültövet gyengéden meg kell nyomkodni és ha cuppogó hang hallatszik, vagy a kutya fájdalmat jelez, orvoshoz kell fordulni. Kezdő kutyatartónak javaslom, hogy először kozmetikus vagy állatorvos mutassa meg a szokásos tisztítást. A drótszőrű vizslák füléből a belül nőtt szőrt rendszeresen ki kell tépni, kozmetikus vagy állatorvos megmutatja ezt a műveletet is. Ha a vizsla gyakran rázza a fejét, kaparja a fülét, folyamatosan prüszköl, nyugtalan, sürgősen orvoshoz kell vinni, mert előfordulhat, hogy idegen test, pl. toklász került az orr vagy hallójáratába, és ennek eltávolítása sürgős.

Szem
Sajnos vizsláink a kötőhártya gyulladásra érzékenyek. A szem sarkában jelentkező váladékot ki kell törölni, kamillatea főzettel vagy bórvízzel gyengéden ki lehet mosni, ahogy a kisgyerekeknél szokás. Ha nem múlik el egy-két nap alatt, állatorvoshoz kell vinni gyógyszeres kezelésért. A hirtelen jelentkező erős váladékozás, hunyorgás, a szem múlhatatlan viszketése esetén azonnal orvoshoz kell vinni, mert idegen test (gyommag, toklász) kerülhetett bele, vagy megsérülhetett. 

Fogazat
Egy helyesen takarmányozott, eleget rágó kutya nem igényel különösebb fogápolást. A csak táppal etetettnek legalább hetente egyszer adni kell rágnivalót is. A fogváltás időszakában rendszeresen kell ellenőrizni a fogak növekedését, mert néha előfordul, hogy a tejfog nem esik ki időben. Ha a már elszürkült tejfog nem pottyan ki magától, bár mellette már előbukkant az új fog hegye, egy nagydarab húsos csont rágásával a kölyök általában megszabadul a régitől. Ha ez sem segít, az állatorvos kihúzza a tejfogat. Két-három éves kor után célszerű néhány havonta megnézni az oldalsó fogakat, és ha fogkövesedést, vagy esetleg a fogak mellett vadhús kinövést találunk, fogorvoshoz kell fordulni. Ha csak lepedéket találunk, ami körömmel eltávolítható, általában elég, ha nagy darab húsos csontot kap a kutya – mire ezt elfogyasztja, foga is letisztul. Ha nem, akkor az orvos a zománcréteg karcolása nélkül el tudja távolítani az üledéket. Egyes kutyáknak, főleg idős korban, erős és kellemetlen szájszaga van. Legtöbbször ez is a kevés rágás vagy helytelen táplálkozás következménye, tehát orvosolható. Szükség esetén gyógyszerrel is befolyásolható.

Karmok
Amíg a kiskölyök csak a lakásban tartózkodik, előfordul, hogy nem kopik eléggé a karma, ezért le kell vágni. Néhány hónapos kölyöknek egy szokásos körömcsíptető megfelelő. Fény felé fordítva, a nem áttetsző, szürkésrózsaszín részt kell levágni. Amikor a felnőtt kutya kemény talajon áll, a megfelelő hosszúságú karom épp érinti a talajt. Ha fel- vagy félrenyomódik, akkor le kell vágni belőle egy speciális kutya-karomvágó segítségével. A kozmetikus megmutatja a használatát. Ahogy öregszik a kutya, intenzívebb a karomnövekedés, ezért fokozottan kell törődni a karomápolással. 
A szőrzet ápolása 
A rövid szőrű vizsla tulajdonképpen nem igényel különösebb szőrápolást. Tiszta, langyos vízzel le lehet mosni szükség esetén, de fürösztőszer nélkül, mert a vizsla hajlamos az allergiára.  Vedlési szezonban gumi kefével át lehet dörzsölni a testét, ami eltávolítja az elhalt szálakat, ezzel csökkentve a hulló szőrzet okozta kellemetlenségeket. A drótszőr ápolása sem ördöngös feladat. A dúsabb, hosszabb szőrzetű egyedeket évente egyszer, tavasszal trimmeléssel kell megszabadítani az elhalt szőrzettől. Vadászterületen járva a drótos szőrébe könnyebben beleakad gaz, bogáncs, gyommag, ezek eltávolításához egy jó bontókefe vagy fémfésű is szükséges. Hetente egy alkalommal ajánlatos alaposan átkefélni a bundát, hogy a portól megszabadítsuk. A fajta dísze a szemöldök, szakáll, bajusz, ezért vigyázni kell ezek épségére, etetés után szükség esetén tiszta vízzel meg kell mosni. A puhább, dúsabb szőrű egyedeknél gondot okozhat az ujjak között növő és nem kopó szőrzet, ami összefilcesedik, és végül sántasághoz vezethet. Időnként óvatosan ki kell nyírni nagyon vigyázva, hogy nehogy sérülést okozzunk!  A vizsla szereti a vizet, hajlamos hidegben is úszni egyet. Kijőve folyamatosan élénk mozgásban kell tartani a kutyát, és télen haladéktalanul megszárítani vagy hazavinni.

Betegség, baleset  
Szerencsére vizslánk az egészséges, hosszú életű fajták közé tartozik, a megbízható helyről, jó tenyészetből származó kölyök jó eséllyel élhet hosszú, betegségektől mentes életet. Anatómiai adottságai miatt szeme, füle odafigyelést és tisztántartást igényel, és talán az átlagosnál kicsit gyakoribb az allergia. Ugyanakkor temperamentumából adódóan kisebb-nagyobb balesetek, sérülések fordulhatnak elő. Ezek leggyakrabban enyhébb, sokszor helyszínen is ellátható sérülések, például egy talpba beékelődő tüske, kisebb felületes sebek. Ezek legtöbbször a későbbiekben sem igényelnek állatorvosi beavatkozást.  A farok, a fül apróbb sérülései is nagyon erősen vérezhetnek, ezért komolynak tűnnek, de jól gyógyulnak, ezért ijedtségre nincs ok. El kell látni és be kell kötni a sebet az általános szabályok szerint, és a kötést fixálni kell, hogy le ne csússzon. Erdőn-mezőn járva szemébe, fülébe magvak, pollen kerülhet, ezért munka után ezeket nedves vattával ki kell tisztítani. Főként a drótszőrű vizsláknál gyakori a toklász fülbe, lábujjak közé vagy más testrészek bőre alá fúródása, ennek azonnali eltávolítása nagyon fontos. A jó apportos kisvizslánál, aki mindent a szájába kapva cipel és esetleg véletlenül lenyel, fokozott a bélelzáródás veszélye. Gyakori bűnös pl. a dió, és a zokni! ezért sose szabad engedni veszélyes méretű tárggyal játszani.A magyar vizsla viszonylag könnyen kap sokkot, akár egy kifejezetten nagy ütés, leesés, stb. hatására. Sokkról beszélünk, amikor a vérkeringés valamilyen fizikai vagy pszichikai inger hatására hevenyen összeomlik. Tünetei: A kutya zavart, bágyadtabb a szokásosnál, szólításra lassan, bizonytalanul reagál. Mozgása lassú, bizonytalan, nyálkahártyái világosak, súlyos esetben porcelánfehérek. Tennivalók: nyugodt körülmények között, de azonnal, késlekedés nélkül állatorvoshoz szállítani, ellenkező esetben az állat elpusztulhat. Szinte az ország teljes területe fertőzött kullanccsal, ami hordozója egy veszélyes betegségnek, a babéziózisnak. Ez a kórokozó a vérlemezkéket támadja meg, így nagyon hamar súlyos veszélyt okozhat. Ezért, ha kutyánk hirtelen nagyon bágyadt, étvágytalan, kedvetlen és lázas, azonnal állatorvossal kell konzultálni. Ha nincs láza, de fenti rossz általános állapota fél nap alatt nem múlik el, akkor is orvoshoz kell vinni.

Elsősegély
Bármilyen baleset, vagy egyéb rendkívüli esemény megtörténtekor a gazda legyen higgadt és magabiztos. A kutyával ellentmondást nem tűrő halk és nyugodt hangon kell beszélni.  A rémült, pánikban lévő kutya akár veszélyes is lehet, ezért először szólni kell hozzá, és csak a szemkontaktus felvétele után, szemből közelítve szabad hozzányúlni.
Hánytatás:
Meleg, nagyon sós vizet kell itatni, ami általában csak kényszerrel sikerül. Meg kell fogni a kutya összezárt és felfele tartott pofáját és a szájzugnál bedugott nagy méretű fecskendővel vagy hosszú csőrű tölcsérrel oldalra kell betölteni a folyadékot olyan ütemben, ahogy nyeli. Ha nem nyeli le, az orrát kell befogni. Legalább fél - egy deci sós melegvizet kell megitatni, amit szükség esetén ismételni kell.   
Mérgezések:
Patkány- vagy egérmérgek. Kellemes ízűek, ezért a kutyák szívesen fogyasztanak belőlük. Észlelés után azonnal hánytatni kell, majd orvoshoz vinni, hogy az ellenanyagot mielőbb megkaphassa.
Maró hatású, savas vagy lúgos folyadékok, tisztítószerek: Ebben az esetben nem szabad hánytatni, hanem azonnal nagy mennyiségű tejet, tojásfehérjét vagy egyéb folyadékot kell itatni a sérülttel, hogy védje a gyomrot és  felhíguljon a veszélyes anyag, ezután azonnal állatorvoshoz kell szállítani.
Gyógyszerek: azonnal hánytatni kell, és utána azonnal állatorvoshoz vinni. 
Szappan (fürdő és mosogatószerek). Kis mennyiségben nem ártanak, legfeljebb hasmenést kap tőle a kutya. Nagyobb mennyiség elfogyasztása (több szappan) után érdemes meghánytatni. A felhígított felmosó vagy mosogatószeres víztől (a szokásos házi felhasználási töménységben) nem lesz baja.
Minden mérgezéses esetben az anyag csomagolását, ha ez nincs meg, a maradékot vigyük magunkkal az orvoshoz, hogy biztonságosan be tudja azt azonosítani! Idegen test lenyelése esetén a teendő: azonnal hánytatni. A hánytatás még a tárgy lenyelése után néhány órával is eredményes lehet. A hányadékot átvizsgálva ellenőrizni kell, hogy valóban távozott-e az idegen test.

Vérzés-csillapítás
Az erősen vérző kutyát lehetőleg le kell fektetni. A vérző testrészt a szív síkjánál magasabban kell tartani. A visszeres (vénás) vérzés esetén a vér egyenletesen folyik, színe vörös. Ideiglenes ellátása nyomókötés: a sebre gézlapot, erre keményre gyűrt gézgombócot vagy kibontatlan pólyatekercset teszünk és szoros, körkörös pólyamenetekkel a vérző sebre nyomjuk. Utána késlekedés nélkül állatklinikába kell szállítani a kutyát. Az ütőeres (artériás) vérzéskor lüktetve távozik az élénkpiros vér. Rövid idő alatt jelentős lehet a vérveszteség, ezért gyorsan kell cselekedni! - Ideiglenes ellátás: A fekvő kutya vérző végtagját felemeljük. A megsérült artéria szívhez közelebb eső ép szakaszát a csonthoz kell nyomni, majd ütőeres nyomókötést kell készíteni: a gézlapokat belenyomkodjuk a sebbe (kitamponáljuk azt). Erre helyezünk egy gézhengert és a fentiek szerint bekötjük. Az átvérzett kötést lebontani nem szabad, hanem újabb nyomópárnát felhelyezve ismét átkötjük a területet. A lehető leggyorsabban állatklinikára kell szállítani, fekvő helyzetben, a nyomókötés folyamatos ellenőrzésével. Körkörös leszorítást (szorító körülkötést) alkalmazni tilos.

Seb-ellátás általános teendői:

 • a seb környékéről a szőr lenyírása,

 • azonnali Betadine-os sebtisztítás (egy pohár vízbe annyi Betadine-t kell önteni, hogy Cola színe legyen), 

 • a seb mélységének ellenőrzése

 • mull-lapból, gézből és vattából kötést készítése, mely a vérzést csillapítja.

 • Mélyebb vagy nagyobb seb esetén, ideiglenes bekötözés után állatorvoshoz kell fordulni.

 • Annak megakadályozása, hogy a kutya nyalja a sebet vagy a kötést.

 • Naponta át kell kötözni újabb Betadine-os fertőtlenítést követően, míg meg nem gyógyul. Körömvirág, vagy „Kék lukács” kenőccsel elő lehet segíteni a hámosodást.